Agn

Agn


Her kan du læse om AGN

Jern pladen... Spoon..  Historien fortæller at den startede i USA omkring 1840.. Hurtigt bredte den sig til hele verden, og er i dag, ubetinget det mest udbredte "bevægende" kunstagn.. I min verden er der da heller ingen tvivl om at jernpladen inholder de største "muligheder" indenfor fiskeagn ( :                                        læs mere

Heddon wobler, fra USA... Den ældste "ske"wobler, jeg kan finde frem til... Omkring 1920!! Påfaldene som den ligner en Hi-Lo ( : Og lang tid før Rapalla... Rapalla må dog siges at være en vidreudvikling af samme ide

Læs mere

Devon spinneren var efterkrigstidens (efter 1940) store hit... Dinesens rekordlaks blev også fanget på den.. Må indrømme, at selv om jeg har rodet meget i denne agntype, har jeg aldrig for alvor oplevet den har vist tænder!! Men at fisk ofte tænder på noget der drejer rundt, er der ingen tvivl om..  Min erfaring er bare det skal være "jernpladen" der skal dreje rundt : )


Fiskekrogen skulle være omkring 42000 år gammel!! Man kan på påstå at den største forskel på den første, og den moderne krog er modhagen!! Sjovt nok er den næsten forsvundet igen!! Godt for fiskene, som ikke får de skader som de større modhager kan forvolde.. Til gengæld mister de små modhager så mange fisk, at jeg selv må bukke krogene større, for at modvirke de "svage" modhager.. I flere lande er modhagen forbudt.. Ved snart ikke ( :

Pirken må også siges at være en af de helt gamle klasikere.. Har haft meget svært ved at aldersrelatere den, men i den primetive udgave som pilk, hvor krogen er indstøbt i selve pirken, må være lang tid før plade blinket!!

Den moderne pirk, hvor krogen sidder løst, er nok ikke meget ældre end plade blinket!! En af de mest kendte  må være Jensen pirken.. I sin tid gik den helt bagud af dansen pga plade blinkets styrke.. Men de senere år har den fået en renacance, med hul igennem, som gennemløber.. I min verden, har den dog ligesom fluen og de andre agn, ikke en chance mod plade jernet ( :

Læs mere

Har prøvet at finde et årstal for opfindelsen af "blad" spinneren.. Men ligesom med pirken, er den helt eksagte start, svær at præcisere!! Det lader dog til at være omkring 1930!!

På de helt tidlige spinnere er det tydeligt at se familebåndet mellem dem og spoonen.. Der er jo i bund og grund tale om en blink der rotere om en akse.. Da den på den måde er et  pladeagn, har den også ifølge min erfaring, en enorm styrke indbygget : )

Læs mere

Kystwoblere går helt tilbage til omkring 1960 erne.. Fynske Niels Mogensen, og Flemming Birch Jensen,, var nogle af pionerene.. Stive Erik (den bagerste) var og er den mest suveræne af de "opret" gående kystwoblere.. Den Stive i midten, som bare dingler rundt, var dog endnu bedre : )

Den bundne flue, går langt tilbage i tiden.. Den ældste dokumenterede jeg har kunnet finde frem til, kan ses på billedet, og er fra Scotland år 1789.

Ideen til fluen, må have ligget lige til højrebenet.. I stedet for at sætte et levende insekt på krogen, var det

nok oplagt at erstatte det med hår/fjer, der også ligner

et insekt!! : ) Af samme årsag kan man måske påstå at fluen er et ret primetivt agn..  Ud over at ligne noget spiseligt, kan den reelt ingenting selv, hvor agnsystemerne er små maskiner drevet af vandkraft ( :

læs mere

Tilbage i 1986 fandt jeg frem til det agn der i dag kendes under betegnelsen swimbait.. I 1987 fik jeg patent på det jeg dengang kaldte Jack Rapid/svømmewobler.. Her over 25år efter, er der ikke den geddefisker med respekt for sig selv der ikke kender denne agntype.. Bare ikke i den originale udgave "desværre"!! Men det er jo nok typisk for verdnen, at det ikke er pr automatik at ophavsmanden bliver belønnet ( :